Zoeken
  • Fleur

Je kind als spiegel

Je kind spiegelt je, zowel je bewuste als je onbewuste kant. Dat zie je terug in het gedrag, gedachten, gevoelens, sociale omgang, en/of lichamelijke problemen.

Wanneer jij echt geraakt wordt door je kind en vanuit een emotie reageert, is er een kleine in jou die wordt geraakt. Vaak is dat iets uit je eigen jeugd waar geen ruimte en/of aandacht voor is geweest. Een onbewuste gedeelte in jou wat niet heeft kunnen groeien en ontwikkelen.


Je kind blijft je keer op keer spiegelen en emotioneel raken totdat jij je bewust wordt van wat hij/zij je vraagt en nodig heeft. Ga niet mee in je eerste ingeving en emotie, herpak je rust en luister naar wat je kind je werkelijk vraagt. Diep dat verder uit en ga aan de slag met dat stukje persoonlijke ontwikkeling waardoor jij nog meer kan groeien als mens en als ouder.


Wanneer je kan zien dat het geluk en/of het gedrag van je kind een uitnodiging is om naar jezelf in de voorgehouden spiegel te kijken en bewust te worden van je eigen gedrag, zal je ook het gedrag van je kind in een ander perspectief gaan zien. In plaats van op het zichtbare gedrag te reageren en in de inhoud te verzanden, kijk je nu naar jezelf en stel je jezelf de vraag wat het maakt dat je op je kind reageert zoals je reageert. Als je dat kan doen dan zet je een innerlijk proces in werking en is er ruimte voor groei en verandering. Geef de kleine in jezelf de aandacht, troost en erkenning zodat dat stuk in jou kan helen en groeien. Zo kom je los van oude hardnekkige (on)bewuste patronen en kan je vanuit je autonome ik emotioneel vrij volledig afstemmen op wat je kind nodig heeft. Je wordt een nog liefdevollere en effectievere ouder. En het gedrag van je kind verandert mee.


Je zult versteld staan van wat jij van je kind kan leren. Dus blijf nieuwsgierig naar je kind, daar vind je een schat aan informatie over jezelf.

4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven